– Vi kan ikke vente i 21 år på ny vei
– Vi kan ikke vente i 21 år på ny vei, sier Gisle Meininger Saudland (t.h.), stortingsrepresentant for Frp fra Flekkefjord og Agder. Her i paneldebatt med Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) og Roy Steffensen, stortingsrepresentant for Frp fra Rogaland. (Foto:Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

– Vi kan ikke vente i 21 år på ny vei

09. mars 2023 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

At bilistene nå risikerer at ny E39 mellom Kristiansand og Stavanger ikke står ferdig før i 2044, skaper sterke reaksjoner hos flere av landsdelens sentrale politikere.
– Vi kan ikke vente i 21 år på ny vei, sier Gisle Meininger Saudland, stortingsrepresentant for Frp fra Flekkefjord.

– Vi er helt avhengig av å få på plass denne firefeltsveien så fort som mulig, mener fylkesordfører Arne Thomassen (H), og viser til hva ny E18 mellom Kristiansand og Grimstad har betydd for Lillesand – der han selv bor.

– FØRST NÅR NY firefeltsvei mellom Kristiansand og Stavanger er ferdig vil vi få den veksten som befolkningen i denne regionen fortjener, slår Thomassen fast.

E39-konferansen på Utsikten Hotell Kvinesdal ble avsluttet med to politikerseanser. Først ute var Thomassen og hovedutvalgsleder for samferdsel i Rogaland fylkeskommune, Ole Ueland (H).

– NÅR ROGFAST er ferdig, er ny E39 mellom Stavanger og Kristiansand vårt viktigste veiprosjekt. For næringslivet vil denne veien bety enormt mye. Våre to fylker vil bygges tettere sammen og vi vil få et felles bo- og arbeidsmarked, sier Ueland.

Han viser også til trafikksikkerhetsgevinsten ny vei vil gi.

– Før jeg satte meg i bilen i dag for å kjøre til Kvinesdal, ga jeg datteren min en ekstra god klem. Jeg kan bare forestille meg hvordan yrkessjåfører og andre som kjører denne veien oftere har det, sier Ueland, og minner om at over 200 mennesker har mistet livet i trafikkulykker på strekningen de siste 30 årene.

FARSUNDS ORDFØRER Arnt Abrahamsen (Ap) er tydelig både på at hans egen regjering vil beholde ordningen med Nye Veier og at ny E39 skal stå ferdig før i 2044.

– Ny firefeltsvei skal være ferdig om 19 år, ikke 29 år. Men vi må stå enda tettere sammen og være mer fremoverlent, sier Abrahamsen, og får støtte av Saudland akkurat på dette punktet.

– Vi som politikere må bli tøffere og bli flinkere stille krav, sier Frp-politikeren.

Nye Veier har fra myndighetene fått frist på seg til 2044 med å gjøre ferdig den aktuelle E39-strekningen.