Ser håp bak de røde grafene
Grafene peker nedover. Men NHOs sjeføkonom Øystein Dørum ser lys bak de mørke skyene. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Ser håp bak de røde grafene

26. januar 2023 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
– Korona og krig har påført den globale økonomien en perfekt storm. Men det kunne gått så uendelig mye verre.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum tegnet et dystert bilde av norsk og internasjonal økonomi under Næringslivsdagen Lister torsdag. Men han nekter å svartmale fremtiden, verken for deg eller bedriften du jobber i.

– Vi har hatt alle slags sammentreff av uheldige omstendigheter de siste 2-3 årene som gjør at situasjonen forverres. For første gang siden spanskesyken for 100 år siden har vi hatt en verdensomspennende pandemi. Europa har opplevd en angrepskrig for første gang siden Andre verdenskrig. Energimarkedene i nærområdene våre er i ubalanse. Vi har de høyeste prisstigningsratene i industriland på flere tiår. Og på toppen av dette kommer rentesjokket, oppsummerer Dørum.

HAN KALLER det en perfekt storm, som betegner alle slags sammenfall av flere uheldige omstendigheter som gjør at en situasjon forverres.

– Hver av disse hendelsene kunne på egenhånd ført verdensøkonomien ut i en krise. Når vi stabler alle sammen, så kan man bare ane hvor stor krisen kunne blitt, sier Dørum, og fortsetter:

– MEN NÅR vi gjør opp status ved inngangen til 2023, så går det faktisk forbausende bra. Det butter litt imot, og veksten har stoppet opp i flere land. Men det kunne gått så uendelig mye verre, konkluderer han.

Dørum mener at det tross høy inflasjon, energimarkeder i ubalanse og dårlig stemning hos mange bedrifter og husholdninger er bra driv i norsk økonomi.

– VI STYRER mot et mildt tilbakeslag med lav jobbvekst og flere arbeidsledige, sier han.

Når det gjelder renten, så spår han at den siste rentehevingen fra Norges Bank kommer i allerede i mars i år.

– Vi tror at vi nærmer oss inflasjonstoppen. Da skal renten kanskje ned igjen på sikt, sier Dørum.