Erna er stjerna – også i Lister
Alf Henning Martinsen fra Sparebanken Sør i Farsund lot ikke anledningen gå fra seg, og ba om selfie med Erna Solberg. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Erna er stjerna – også i Lister

26. januar 2023 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Tidligere statsminister Erna Solberg kom til sin egne, da hun på kort varsel dukket opp som siste innslag på Næringslivsdagen Lister.
Allerede før hun inntok scenen i Lyngdal Kulturhus, ble hun spurt om å stille opp på selfie med en deltaker på konferansen. Høyre-lederen skuffer aldri fansen.

Lokale bedriftsledere har ikke lagt skjul på sin bekymring for økt skattlegging, høyere kraftpriser og mangel på kompetente arbeidsplasser. Mange av dem var til stede i salen, og klarte ikke å skjule sin begeistring for kvinnen som i to perioder satt som statsminister for en Høyre-ledet regjering.

OG ERNA GA publikum det de ville høre. Hun snakket om kriseledelse, grønt skifte, solenergi og skattelettelser. Om ungdom som i større grad må fullføre videregående skole. Om eldre som må fortsette i arbeidslivet i stedet for å gå av på AFP. Og om rammebetingelser for næringslivet.

– Hver ting vi gjør som politikere må bidra til at vi kommer bedre ut på de langsiktige utfordringene. Vi skal gjennom et grønt skifte, som trenger mye mer kraft. Og vi må sørge for at vi får flere arbeidsplasser i Norge i fremtiden. Arbeidsplasser er vår største og viktigste ressurs, sa Erna.

ETTERPÅ VAR det tid til noen få spørsmål fra salen. En av dem som grep mikrofonen var Jon Løvland, daglig leder i Innakva Klynge – en forening med 57 blå medlemsbedrifter.

Han tok opp grunnrenteskatten, som innebærer at oppdrettsselskapene må betale 40 prosent skatt på det de tjener på lakseproduksjon over 5000 tonn.

– Kan du som leder av Norges største parti hjelpe finansministeren med regnestykkene sine, for han sliter enormt? Vi opplever veldig lite forutsigbarhet fra karene der inne som roter det til, kommenterte Løvland.

– VI FORSØKER å finne løsninger i fellesskap, men mener det er en veldig dårlig modell de har laget, svarte Erna, og la til:

– Næringen selv presentert den modellen som bruker på Færøyene og på Island som kan gi like mye inntekter som regjeringens modell offisielt får inn. Men kanskje er det en underestimert skattlegging av næringen, sa Høyre-lederen med klar adresse til finansminister Trygve Slagsvold Vedum.