Slik blir du «helt konge»
Med en formidlerevne som er få forunt, tok Øystein «Pølsa» Pettersen publikum med på en følelsesmessig berg-og-dal-bane. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Slik blir du «helt konge»

26. januar 2023 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
– Du står selv i veien for den du kan bli. Hvis du skal drive med utvikling, må du gjøre noe annerledes, sier Øystein «Pølsa» Pettersen på Næringslivsdagen Lister.
I flere år var han i verdenstoppen i langrenn, og toppet karrieren med OL-gull på sprintstafett sammen med Petter Northug i Vancouver i 2010. Senere har han deltatt i 71°nord og Mesternes Mester.

Nå lærer Pettersen andre om hvordan de skal få til det umulig, gjennom sin egen metode – som han kaller «helt konge».

MEN FØR ET fullsatt Lyngdal Kulturhus fikk høre om det «Pølsa» selv betegner som «en dritenkel metode», fikk vi en gripende historie om hvordan 40-åringen i oktober 2021 unnslapp døden.

Under en sykkeltur fikk han store smerter i hodet. Etter å ha konferert med en legevenn, ble han kjørt til akuttmottaket – og senere fløyet i helikopter til sykehus da det ble oppdaget blødninger i hjernen.

– DA JEG SNAKKET med datteren min før operasjonen, kunne jeg ikke love at jeg kom hjem. Jeg visste ikke om jeg ville overleve, sier Pettersen.

Hans budskap til datteren var: Ta vare på deg selv og de rundt deg. Alt annet spiller ingen rolle. 

Nær døden-opplevelsen har gitt ham andre perspektiver på livet.

– DE TINGENE vi er ordentlig redd for å miste har en tendnes til å bli bortprioriert i jakten på det ene og det andre. Vi skaper et samfunn målt i resultater, vekst, bunnlinje, medaljer, følgere, biler og hytter. Men alt dette er bare fjas, sier Pettersen, og legger til:

– Jeg elsker gode resultater, men det betyr ingen verdens ting. Det eneste jeg var redd for å miste da jeg lå på båren på inn vei til sykehuset var tid til å bruke på de som jeg faktisk bryr meg om.

Så til kongemetoden.

Steg 1:
– For å få til noe må du sette deg et konkret mål. Det er kjempeenkelt. Du kan ønske deg ting, men for å nå et mål må du være villig til å gjøre noe. Det er krevende, men også givende.

Steg 2:
– Skaff deg oversikt over hvor du er forhold til målet. Hvor er du, hvor skal du, hvor lang tid skal du bruke, hvem skal du leke med og har du rett kompetanse for å kunne nå målet?

Steg 3: 
– Planlegg nøyaktig. Hvis ikke må du begynne å spekulere.

Steg 4:
– Gjennomfør. Og for å kunne gjøre det må du si til omverden at du er opptatt. Si nei! Mobilen er vår største distraksjon. Legg den bort! Hvor mange her i salen tror at Karsten Warholm tar telefonen når han løpet 400 meter hekk? Tid er den største og viktigste ressursen, men vi har en tendens til å kaste den vekk.

Steg 5:
– Evaluer. Slik at du vet hva som er bra og kan gjøre det igjen.

– Jeg føler meg helt konge når jeg får til noe. Derfor har jeg kalt dette kongemetoden, sier Pettersen.

Og hvis du lurer – forbokstavene i Konkrete mål, Oversikt, planlegg Nøyaktig, Gjennomfør og Evaluer blir KONGE!