Listers næringsliv tror på økt omsetning og flere ansatte
– Er ikke dette litt spennende og gøy, spurte SR-Banks sjeføkonom Kyrre M. Knudsen de fremmøtte i salen da han la frem historiens første Lister-indeks. Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Listers næringsliv tror på økt omsetning og flere ansatte

15. juni 2023 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Renten stiger, råvareprisene vokser og lønnskostnadene øker. Likevel er stemningen positiv blant Listers bedrifter.
– Andelen positive bedrifter i Lister er 46 prosent. Det er litt under landsgjennomsnittet, men likevel ikke så verst, sier Kyrre M. Knudsen.

Spøkefullt etterlyste sjeføkonomen i SpareBank 1 SR-Bank fanfare, da han torsdag holdt verdenspremiere på Lister-indeksen på Maritim Fjordhotell i Flekkefjord.

ANLEDNINGEN var fremleggelsen bankens årlige konjunkturbarometer, som er temperaturmåleren for næringslivet i Sør-Norge.

600 bedrifter gir sine forventninger til omsetning, lønnsomhet, investeringer, ordrereserve og årsverk for de neste 12 månedene. I tillegg svarer bedriftene på hvordan den faktiske utviklingen har vært i året som har gått.

ER INDEKSEN på 50 prosent, er det like mange positive som negative bedrifter. Er den høyere enn 50 prosent, er det overvekt av positive bedrifter.

For første gang har Lister fått egen indeks. Resultatene er som følger:
  • Årsverk: 62 prosent.
  • Økonomisk utvikling: 33 prosent.
  • Omsetning: 58 prosent.
  • Lønnsomhet 32 prosent.
  • Investeringer: 38 prosent.
  • Ordrereserve: 52 prosent.

– Er ikke dette litt spennende og gøy, spurte Knudsen de fremmøtte i salen, og fikk mange nikk tilbake.

SJEFØKONOMENS hovedbudskap var tydelig: Norske bedrifter er mer positive, men forskjellene er store. Mens aktørene innenfor olje og gass tjener mye, er det bråstans i bygg og anlegg.

– Men hvis det er en trøst, så er utsiktene bedre innen bygg og anlegg her enn på Østlandet, sier Knudsen.

Energibransjen er også den som vil være mest på jakt etter folk.

– Her vil det bli tøff kamp om arbeidskraften, sier Knudsen.

SAMTIDIG understreket han at det i mange bedrifter er et stort press på lønnsomhet og investeringer. Lister er intet unntak. Disse to parameterne er de som scorer lavest i regionen.

Flere av de oppmøtte utfordret Knudsen på spådommer om rente og kronekurs. Sjeføkonomen la ikke skjul at det er krevende å se inn i det økonomiske krystallkulen for tiden.

– Jeg tror at det er større sjanser for at kronen på sikt styrker seg enn at den svekker seg. Når det gjelder renten, så skal den opp. Jeg ser ikke bort i fra at vi få boliglånsrenter på over 5,5 prosent i løpet av høsten, sier Knudsen. 

Daglig leder i Lister Næringsforening er positivt overrasket over at optimismen i regionens næringsliv er så stor.

– Tallene var annerledes enn jeg hadde trodd, fremholdt Grøvan, og la til at han syntes var stor stas med verdenspremiere på Lister-indeksen.