Ber bedriftene hoppe på havvindtoget
Rune Klausen, prosjektleder i Fremtidens Havvind, diskuterer havvindmuligheter med daglig leder i Lister Næringsforening, Hans Fr. Grøvan, etter frokostmøtet på Farsund Resort. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Ber bedriftene hoppe på havvindtoget

31. mai 2022 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Lister kan få en helt spesiell posisjon i Norges store havvindutbygging. Men da må næringslivet i regionen melde seg på.
– Det skjer nå – ikke om fem år. Vi anbefaler sterkt at dere engasjerer dere og møter opp på leverandørsamlinger. Det er mange interessante selskaper dere bør hilse på, var den klare meldingen fra Rune Klausen til medlemmene i Lister Næringsforening på frokostsamlingen på Farsund Resort 31. mai.

Klausen er prosjektleder i Fremtidens Havvind, som er Agders flaggskip i det som kan bli et nytt energieventyr i Nordsjøen.

Bak samarbeidsprosjektet står Agder fylkeskommune, EYDE Cluster, Electric Region Agder, GCE Node, Næringsalliansen i Agder og Universitetet i Agder. Sørlandets kompetansefond og Aust-Agder utviklings- og kompetansefond.

FREMTIDENS HAVVIND har to styringskomiteer. Lister er representert i begge med henholdsvis Christiane Skage, daglig leder i Lister Nyskaping, og Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen.

I første omgang står lokaliseringskampen om hvor havvindturbinene skal settes sammen.

– Her har vi i realiteten kun aktuelle områder på Sørlandet – Strømsvika i Lindesnes og Hausvik i Lyngdal, sier Klausen, og legger til:

– På Hausvik har vi har hele 500 mål sjønært areal. Det er veldig mye. Ikke mange kan skilte med det.

ETTER HVERT vil utbyggerne også trenge basestasjoner på land. Her trekkes Lundevågen i Farsund frem som ett av tre aktuelle områder i landsdelen.

– Agder er godt posisjonert. Vi har nærhet til feltene som skal bygges ut, en fantastisk leverandørindustri og erfaring fra olje og gass – som er en stor fordel. Men for at vi skal vinne kampen og få de etableringene vi ønsker, må vi spille kortene våre riktig, sier Klausen.

Regjeringen vil dele ut konsesjoner til om lag 30 gigawatt havvind innen 2040. Det vil innebære utbygging av om lag 1.500 vindturbiner til havs.

DET ENE AV de to feltene som skal bygges ut er Sørlige Nordsjø II, som ligger under 100 nautiske mil fra Farsund. Feltet vil hovedsakelig bestå av havvindtårn som skal festes på havbunnen.

På det andre feltet, Utsira Nord, er havdypet så store at en her vil satse på flytende havvindfundamenter.

Skottland lanserte nylig en utbygging av havvind tilsvarende 25 Gigawatt. 15 Gigawatt skal bygges ut flytende installasjoner. Klausen mener landsdelen også må gripe muligheten der og ta en internasjonal posisjon.

– Det at ambisjonsnivået i Norge har økt til 30 Gigawatt var på tide. Det som skjer utenfor Skottland er veldig spennende, og som vi på denne kyststripen bør ta del i, sier Klausen.

UNDER NAVNET SOWE Energy, en engelsk forkortelse for «sørvest», satser Farsund og Lyngdal sammen på havvind. Nettsiden sowe.no er etablert, og det er etablert informasjonskanaler på sosiale medier. Flere aktuelle utbyggere har allerede vært på befaring på Hausvik og i Lundevågen.

– I tillegg til havvind snakker vi også om produksjon av ammoniakk og hydrogen. Fokuset vårt er på utbygging i hele Nordsjøområdet, fortalte Kjell Vidar Netland, sammen med Jørgen Tjørhom er prosjektleder for SOWE Energy.

Under: Bilde fra Dudgeon offshore wind park utenfor Norfolk-kysten i Storbritannia. (Foto: Ole Jørgen Bratland / © Equinor)