Slik vil han gjøre Lister til de unges boligparadis
– Lister kan aldri slå Oslo, Bergen eller Trondheim på å være by, men vi kan gruse dem på å være distrikt, sier arkitektstudent Jarand Ellingsen Roaldkvam. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Slik vil han gjøre Lister til de unges boligparadis

11. april 2024 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Arkitektstudent Jarand Ellingsen Roaldkvam vil gjøre Listerregionen til de unges portal til boligmarkedet.
– Det er jo håpløst å spare opp egenkapital til bolig mens du studerer. Kan vi i Lister klare å lage rimelige boliger som samtidig ivaretar de unges behov for sosiale boformer, spør Roaldkvam, som selv er oppvokst på Lista.

Under Bolystkonferansen i Spira kulturhus i Flekkefjord, viste han til undersøkelser fra Distriktssenteret som anslår at 60 prosent av alle unge som har vokst opp i distriktet er motiverte for å flytte tilbake. Og av de unge som er vokst opp i by, er 40 prosent motiverte for å flytte på landet.

– TENK OM VI kunne klare å fange opp disse med en gang de er ferdig med å studere, sier Roaldkvam, og peker på natur, trygt nettverk, lokalsamfunn og eneboliger med hage og garasje som forventninger mange vil ha hvis de flytter til Lister.

Samtidig er mange blitt urbanisert inn i sosiale boformer i byene. Dette er noe unge gjerne fortsatt ønsker seg, men som de ikke nødvendigvis har forventninger om å finne ute i distriktene.

ROALDKVAM mener det er mulig å bygge boliger i Lister som ivaretar dette behovet for sosiale boformer. 

– Tradisjonelle borettslag er sosiale boformer. Det trenger ikke være så mye mer avansert enn det, sier han, og fortsetter:

– Jeg tror at det handler om å skape fellesskap og møteplasser. Skal vi få dette til, må kommunene, utbyggerne, bankene og bedriftene samarbeide. Kanskje er ikke dette lønnsomt direkte. Men på sikt og i det store bildet, er jeg sikker på at slike løsninger ville kunne bli en seier for distriktet, sier Roaldkvam.

HAN MENER at billige boliger med sosial profil ville kunne fungere spesielt bra de første årene etter endte studier.

– Når du har jobbet i noen år og spart opp kapital, kan du heller gå ut på det vanlige boligmarkedet og skaffe deg hus med hage, sier Roaldkvam, som er opptatt at av Lister ikke må ta mål av seg å konkurrere med byene på byenes premisser.
 
– Lister kan aldri slå Oslo, Bergen eller Trondheim på å være by, men vi kan gruse dem på å være distrikt. Da må vi fokusere på det vi er gode på. For Lista, for eksempel, kan det være strendene, sier arkitektstudenten.