Gjør seg lekre for havvindutbyggerne
God havvindstemning mellom Arne Marthinsen og Eivind Reisvaag Sunde. Duoen leder henholdsvis Einar Øgrey Farsund og Ascos virksomhet i Farsund. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Gjør seg lekre for havvindutbyggerne

08. november 2022 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
De lokale industrilederne Arne Marthinsen og Eivind Reisvaag Sunde er klare for havvindeventyret.
– Nå må vi sammen få etablert en god og effektiv leverandørkjede lokalt, påpeker Sunde, som i tillegg til å være øverste sjef for Ascos avdeling i Farsund er styreleder i Lister Næringsforening.

På informasjonsmøtet med Equinor i Lyngdal presenterte han Ascos ambisjoner innenfor havvind.

MARTHINSEN KUNNE på sin side fortelle at hans bedrift, Einar Øgrey Farsund, har levert til havvindprosjekter i 12 år.

– Vi fikk mulighet til å være med på byggingen av det som da skulle bli verdens største offshore vindmøllepark utenfor Tyskland allerede i 2010, forteller han.

Einar Øgrey Farsund ble etablert i 1969 i forbindelse med byggingen av aluminiumverket på Lista. Først og fremst er bedriften et mekanisk verksted som tilbyr nyproduksjon og vedlikehold. Men installasjon av HVDC-anlegg er også en sentral del av virksomheten.

– SENEST I formiddag fikk vi et hasteoppdrag fra ABB i Storbritannia. Der skal vi gjøre en installasjonsjobb de neste 14 dagene, sier Marthinsen.

Det Einar Øgrey Farsund gjør på slike oppdrag kalles elektromekanisk montasje. Ansatte sendes verden rundt for å bygge ulike former for strømanlegg. Marthinsen er klar for å bidra med tilsvarende arbeid på fremtidens vindparker til havs.

ASCO TILBYR en rekke supporttjenester til olje- og gassindustrien, alt fra lager og forsyningsbaser til helikopterkoordinering og transport.

– Nå har vi etablert en prosjekthub i Farsund på havvind, der vi samarbeider med GOT i Mandal, opplyser Sunde.

Han er tydelig på hva som må til om Lister som region skal lykkes i det nye, grønne næringen.

– Vi må tilrettelegge for næringsarealer og klare å samhandle tilstrekkelig, slik at vi fremstår som attraktive. Det er utbygger som velger oss, ikke omvendt, sier Sunde.

HAN UNDERSTREKER også at den kommende havvindsatsingen ikke er et Farsund- eller Lyngdal-prosjekt.

– Det dreier seg om å se det store bilder og få krefter til å spille på lag. På den måten vil vi som region i Agder klare å bli en del av verdiskapningen som vi vet kommer. Klarer vi ikke å stå sammen og få aktiviteten her, havner den et annet sted, sier Sunde.