Et vått, vilt og vakkert gründereventyr
– Vi skaper et datagrunnlag og kan derfor fortelle på centimeteren hvor høy Kvina vil være lenger nede i dalen om ti timer, sier Frode Ågedal, daglig leder i Intoto. Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Et vått, vilt og vakkert gründereventyr

22. april 2022 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
I kjølvannet av Synne-flommens herjinger på Feda i desember 2015, har det vokst frem en lokal bedrift med 17 ansatte.
På hver sin kant satt de tre lokale seriegründere Frode Ågedal, Scott Basgaard og Morten Hauan og undret seg over at ingen kunne forutse vannstand og mulig skadeomfang da vannkatastrofen inntraff.

Trioen tok skjeen i egen hånd og har utviklet en ny teknologi gir detaljert vassdragsdata.

– Gjennom å plassere værstasjoner ute i naturen, genereres data om hva som har skjedd, hva som skjer og hva som kommer til å skje, forteller Frode Ågedal, daglig leder i Intoto.

På frokostmøtet på Utsikten 21. april, fortalte han hvorfor Kvina-vassdraget trolig er Norges smarteste. Intoto har 40 værstasjoner utplassert i området, og kan følge vannmengdene i elva fra minutt til minutt.

– Vi skaper et datagrunnlag og kan derfor fortelle på centimeteren hvor høy Kvina vil være lenger nede i dalen om ti timer, forteller Ågedal.

Teknologien, som blant annet brukes til å klimaovervåke dammer for Statkraft, har skapt stor interesse i investormiljøene.

– Vi har hatt to emisjoner, og skal snart gjennomføre én til, sier Ågedal.

Intoto har også gått utradisjonelt til verks for å finne kompetent arbeidskraft lokalt.

– Vi driver med engineering, og det er ikke alltid like lett å finne de riktige folkene. Vår løsning har vært å ansette gamere som ikke alltid klarer å finne sin plass i arbeidslivet, sier Ågedal.