2022 – et år preget av E39 og havvind
Hans Fr. Grøvan forteller om første driftsår i Lister Næringsforening og planene fremover.

2022 – et år preget av E39 og havvind

13. desember 2022 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
– Det foregår mange spennende ting i Lister for tiden, slår Hans Fr. Grøvan fast.
Under julefrokosten på Farsund Resort gjorde Lister Næringsforenings daglige leder opp status for første driftsår og informerte om hva som står på plakaten i 2023.

– Vi har jobbet mye med å få til en skikkelig havvindsatsing. Sørlige Nordsjø II skal lyses ut i første kvartal neste år. Vi har jobbet aktivt med å få strømmen fra dette feltet til Sørlandet, sier Grøvan, og viser til den brede samarbeidsalliansen mellom Kristiansand, Farsund, Lyngdal, næringsforeningene og Fremtidens Havvind.

– NÅ HAR STATNETT gått ut med et klart råd om å føre strømmen til Listerregionen. Den strømmen tilsvarer omtrent like mye strøm som vi disponerer i dag i landsdelen, forklarer Grøvan, og fortsetter:

– 1400 megawatt vil, hvis dette blir beslutningen fra regjeringen, gi stor virksomhet i forbindelse med byggingen av tilkoblingspunktet på Feda, spennende ekspansjonsmuligheter for eksisterende industri og ikke minst muligheter for å utvikle ny industri, konkluderer Grøvan.

ET ANNET fokusområde for Lister Næringsforeningen er nye E39.

– Det er nå etablert et formelt nettverk mellom næringsforeningene og kommunene i Agder og Rogaland. Et arbeidsutvalg er opprettet, og snart vil vi signere et felles manifest for å understreke viktigheten av at denne stamveistrekningen blir bygd som en sammenhengende firefelts motorvei, sier Grøvan.

Han legger ikke skjul på at det fortsatt er mange humper i veien, bokstavelig talt.

– Vi må unngå en situasjon der deler av strekningen blir tatt ut av Nasjonal Transportplan. Så her må vi sammen stå på og jobbe systematisk. Så lenge ikke alt er bygd, er ingenting klart, understreker Grøvan.

9. mars inviterer næringsforeningen til en stor E39-konferanse på Utsikten Hotell i Kvinesdal. 

MEN DET SKJER ting før dette. Allerede 26. januar arrangerer Lister Næringsforening «Næringslivets dag» i Lyngdal Kulturhus sammen med Sparebanken Sør.

Rekruttering har også stått på foreningens agenda i 2022. Og dette arbeidet vil fortsette neste år.

Fra 2024 håper Grøvan at Universitetet i Agder vil kunne tilby en desentralisert ingeniørutdannelse i Lister-regionen. Utdanningen vil kobles opp mot utvalgte bedrifter og i stor grad foregår der.

– UiA har sagt ja, under forutsetning av at vi klarer å skaffe studenter. Så dette jobbes det med. Vi vil invitere våre medlemmer til en orientering i februar, sier Grøvan.

Arbeidet med bærekraft er også høyt prioritert.

– Sammen med Lister Nyskaping håper vi å få til en spesiell satsing for små og mellomstore bedrifter i 2023, sier Grøvan.