
Lister-bedrifter tar bærekraft på alvor
Siste kursdag ble holdt før påske.
Bærekraftprogrammet er et samarbeid mellom UN Global Compact og Næringsalliansen i Agder. Målet er å styrke bærekraftkompetansen og stimulere til bærekraftig omstilling blant små og mellomstore bedrifter i landsdelen.
– Vi kan ikke bare si at vi bryr oss om bærekraft. Vi må faktisk vite hva det innebærer, sette mål, og ikke minst: dokumentere det, sier Per-Alf Nedland fra Kvina Maskin.
SAMMEN MED kollega Øystein Røynestad har han fått seg noen øyeåpnere på kurset.
– Det viktigste jeg lærte, handlet om grønnvasking. Du kan ikke bare slenge ut en påstand om at du er bærekraftig uten å forankre den i noe. Det kan koste deg dyrt, sier Nedland.
– Hvordan ligger Kvina Maskin an på bærekraft?
– Vi gjør mye bra. Blant annet er vi Miljøfyrtårn-sertifisert. Men vi må bli flinkere til å formidle det. Vi må beskrive på nettsiden vår hva vi jobber med, og hva målene våre er, sier Nedland, og får anerkjennende nikk fra kollegaen.
– Nå skal vi begynne med ledergruppen og forankre det der. Så må vi sørge for at alle i bedriften snakker samme språk når det gjelder bærekraft, konkluderer Røynestad.
PÅ KURSET HAR bedriftenes utsendte fått hjelp til å lage en såkalt dobbel vesentlighetsanalyse, satt konkrete bærekraftmål og utarbeidet tiltaksplaner.
Resultatet er ikke bare økt bevissthet, men reelle, målbare endringer i praksis.
Hos Øgrey i Farsund er engasjementet tydelig.
– Vi har fått jobbe skikkelig med vesentlighetsanalysen og identifisert hva som virkelig teller. Nå skal vi sette i gang en prosess på bærekraftrapportering, forteller HR-leder Anette Olsen Vik.
– Kunder krever bærekraft, og vi skal levere, legger produksjonssjef Jone Skjerping Urstad til.
PROSJEKTLEDERNE Aase Camilla Løkling og Kjell-Ove Klauset fra UN Global Compact er tydelige på hva de håper deltakerne sitter igjen med etter kurset.
– Det handler om bevissthet. Når du får økt kunnskap og forståelse, blir bærekraft mindre ullent, sier Klauset.
Lister-bedriftene som deltar i programmet, får også mulighet til individuell veiledning gjennom Lister Nyskaping – uten ekstra kostnad. Det gjør det mulig å forsterke og forankre det grønne skiftet i egen organisasjon.