Økende optimisme rundt E39-utbyggingen
Flekkefjord-ordfører Torbjørn Klungland er lei av blod og blålys. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Økende optimisme rundt E39-utbyggingen

14. mars 2024 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Sentrale Agder-politikere er samstemte: Vi er nærmere en firefeltsvei mellom Kristiansand og Stavanger enn vi var for ett år siden.
– Signalene vi fikk i dag om at Nye Veiers posisjon fortsatt står sterkt, var viktige, sa fylkesordfører Arne Thomassen (H).

– Jeg er optimistisk rundt en realisering av ny E39. Samtidig er det viktig at vi står løpet ut sammen, mente kvinesdalordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF).

Begge deltok i paneldebatten som rundet av torsdagens E39-konferanse på Utsikten Hotell Kvinesdal. Bak arrangementet sto næringsforeningene i Stavanger, Kristiansand og Lister, NHO Rogaland, NHO Agder, LO Rogaland og LO Agder.

DEBATTEN BLE ledet av Trond Madsen fra NHO Agder. Hovedspørsmålet var hvordan sikre at ny E39 blir ferdigstilt.

– Det viktigste er at rammene til Nye Veier ikke blir redusert. Men vi har fått gode signaler i dag om at den nye veien skal fullføres, mente fylkesordfører Thomassen.

Han viste til innleggene tidligere på dagen fra statssekretær Cecilie K. Kroglund (Ap) i Samferdselsdepartementet og Sigbjørn Gjelsvik (Sp), som er leder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

Det har lenge hersket usikkerhet om regjeringen ville videreføre modellen med Nye Veier, ettersom Ap og Sp stemte imot da den i sin tid ble vedtatt. Men Kroglund slo fast at Nye Veier fortsatt vil spille en viktig rolle i utviklingen av riksveinettet.

FLEKKEFJORDS ordfører Torbjørn Klungland (Frp) var aktiv gjennom hele konferansen, og stilte stadig spørsmål. I paneldebatten poengterte han viktigheten av at kommunene snakker sammen og tenker helhetlig – ikke bare på egne interesser.

– Det må ikke være for mange motstemmer og for mye forkludring. Lager vi for mye trøbbel nå, vil det forsinke prosessen med ny E39. Og det vil igjen bety tap av nye liv i trafikken, mente den populære flekkefjordsordføreren, og la til:

– Jeg er lei av blod og blålys. Når jeg kjører mellom Flekkefjord og Ålgård, ber jeg til Jesus om at jeg kommer trygt frem.

– Det setter nok din ordførerkollega i Kvinesdal pris på, kommenterte debattleder Madsen.

KVINLAUG SMILTE bekreftende, før han understreket viktigheten av at Agder og Rogaland fortsetter å stå sammen.

– Nye Veier har mange prosjekter og mange hensyn å ta. Det er viktig at vi skjønner at dette er et norgesmesterskap, ikke et kretsmesterskap. Derfor må vi stå sammen og noen ganger gå på kompromiss med egne ønsker for å få på plass denne veien, fremholdt Kvinesdals ordfører.

Han trakk frem NTP-lekkasjen om at regjeringen vil prioritere bygging av ny E39 forbi Ålgård, som lenge har vært en flaskehals for bilistene.

– Hver strekning vi klarer å få opp, er en seier. Så når det nå blir bygging i Ålgård, så heiser vi flagget i Kvinesdal, slo Kvinlaug fast.

GRO-ANITA Mykjåland, som sitter på Stortinget for Sp, ble til slutt utfordret på hva politikere og næringslivsleder konkret kan gjøre for å nå frem.

– Vær en samlet stemme når det gjelder prioritering av prosjektene. Jo flere prosjekter Nye Veier gis i sin portefølje, jo vanskeligere blir det å vinne frem, var hennes klare råd.