Slik blir 2024 for bedriftene i Lister
Skal vi ta tusenkronersspørsmålet med en gang, spurte Kyrre M. Knudsen.

Slik blir 2024 for bedriftene i Lister

12. desember 2023 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank hadde med seg en aldri så liten julegave til gjestene på Lister Næringsforenings julefrokost.
Det er fortsatt 12 dager til jul. Men Knudsen kunne ikke dy seg. Etter at de oppmøtte næringslivslederne hadde forsynt seg av frokostbuffeten og spist seg mette blant pyntenisser på Rederiet Hotell i Farsund, fikk den profilerte økonomieksperten ordet.

– Skal vi ta tusenkronersspørsmålet med en gang? Blir renten satt opp eller holdes den uendret på torsdag?

DEN DELEN AV forsamlingen som hadde lest Dagens Næringsliv dagen før, visste svaret – eller i alle fall hva sjeføkonomen tror vil skje med renten.

– For halvannen måned siden sa Norges Bank at det mest sannsynlig ble oppgang, med mindre det kom tegn på at inflasjonen er på vei ned, sa Knudsen, og fortsatte:

– Så har det skjedd ganske mye på den siste halvannen måneden, særlig i utlandet. I USA og Europa har inflasjonen begynt å komme ned og rentene har falt ganske mye. Og vi importerer begge deler. Jeg er derfor nesten prosent 100 prosent sikker på at vi er nær rentetoppen.

Og ikke nok med det.

– NORMALT HAR det vært slik de siste 25 årene at når renten når toppen, så tar det i snitt seks måneder til den kommer ned igjen. Det foreløpig siste hoppet var i september, så da er vi i mars når vi er nede igjen. I beste fall får vi altså uendret rente til jul og en påskegave med rentenedgang, poengterte Knudsen, men ga seg ikke med det:

– I markedet er det priset inn fire rentekutt neste år.

Optimismen blant bedriftene på Agder er ikke den helt store, viser de ferskeste målingene.

– Forventningene har dempet seg og sysselsettingen er nokså uendret. Lønnsomheten er lav, det samme er ordrereservene. Verst står det til i bygg og anlegg, sa Knudsen.

HAN TEGNET OGSÅ et dystert bilde av utviklingen i boligmarkedet. Men sammenliknet med resten av landet står det visst ikke så galt til. For på Agder er andelen usolgte boliger mye lavere enn på Østlandet. Verst er det i Drammen.

– Vår region er bedre stilt enn andre, slo Knudsen fornøyd fast.

Selv om bygg og anlegg sliter, mener han ting ser «rimelig greit ut» i industrien, varehandelen og andre næringer.

– Norge er best i sørvest. Selv om det kanskje ikke føles sånn, bor vi på gullkysten, undertreket sjeføkonomen i Sparebank 1 SR-Bank.