Smiljana og Mikal deler sine beste karriereråd
Smiljana Divjak (39) og Mikal Ringsbye (27) trekker begge frem hardt arbeid som avgjørende for å lykkes med karrieren. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Smiljana og Mikal deler sine beste karriereråd

05. september 2023 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Begge har lokale lederjobber. Her forteller Smiljana Divjak (39) og Mikal Ringsbye (27) hva de mener er viktigst for å lykkes med arbeidskarrieren.


– Stå på og jobb hardt, legg ned innsatsen som kreves og grip muligheten når du får den, oppsummerer Mikal.

Flekkefjæringen var i ferd med å avslutte siviløkonomutdannelsen ved Universitet i Agder. Planen var egentlig ikke å flytte hjem rett etter studiene. Men så ringte Flekkefjord Sparebank og ville ha et møte.

– JEG VAR EGENTLIG i dialog med et par andre bedrifter, i Kristiansand og Oslo. Så kom lokalbanken inn fra sidelinjen. Umiddelbart så tenkte jeg at det var uaktuelt å jobbe der. Ikke ville jeg flytte hjem så tidlig heller, sier Mikal.

Men han opplevde banken som svært offensiv, med en tydelig vekststrategi og en ambisjon om å bli best i regionen. Det trigget den unge økonomen.

– Dessuten var meldingen tydelig fra ledelsen: Vi gir deg ansvar. Jeg ble tilbudt jobb som finansrådgiver, sier Mikal.

HAN BLE ANSATT i 2021. Men det tok ikke mange månedene før han begynte å pendle til Moi, som leder for avdelingskontoret der. Og i høst han klatret rett opp i bankens toppledelse i en alder av 27 år, som sjef for kundeopplevelser og forretningsutvikling.

– Det er jo veldig stas, smiler Mikal stolt, men skynder seg å legge til:

– Men jeg må jo levere.

PÅ U45-NETTVERKETS inspirasjonssamling på Fibo i Lyngdal, fikk rundt 40 påmeldte også høre om Smiljana Divjak vei til toppjobb EcoFishCircle og Gac2Feed – to selskaper etablert av den kjente farsundsgründeren Terje Mikalsen.

– Å lykkes med karriere koker stort sett ned til én ting – hard jobbing, sier Smiljana – også hun fra Flekkefjord.

Etter å ha tatt bachelorgrad i økonomi og administrasjon ved Universitetet i Agder, begynte hun å jobbe i Sparebank 1 SR-bank.

– Jeg lærte utrolig mye og ble kjent med mange folk. Men etter hvert begynte det å bli litt småkjedelig. Jeg trengte noe mer og ville lære noe nytt, sier 39-åringen.

I 2016 BLE hun ansatt som økonomisjef i Tratec Halvorsen. Derfra gikk turen til Deloitte og Lister Nyskaping, før hun for to år siden begynte hos laksoppdretteren EcoFish Circle. I forrige måned tok hun over som daglig leder i bedriften.

På frokostmøtet på Fibo, ga hun den unge forsamlingen følgende karrieretips:
  • Tør å ta risiko.
  • Ha en oppdatert CV, dette er et reisekart over din profesjonelle utvikling.
  • Tør å satse.
  • Tør å tenke.
  • Ha en klar visjon og et mål.
  • Slutt aldri å lære.
  • Plasser deg selv utenfor konfortsonen.
  • Bygg nettverk.
  • Balanser arbeidsliv og privatliv.
  • Og husk at karrierevekst er en reise, ikke en sprint.
– Du må ikke til en større by for å ha en god karriere. Det finnes veldig mange spennende jobber i Lister, konkluderer Smiljana.

U45 er en ressursgruppe under Lister Næringsforening for yngre ansatte i privat næringsliv og offentlig sektor i regionen. Bli med da vel!